Kaj vse zmore labradorec in zakaj ga imeti doma

Labradorec je pes, ki je bil vsestranski pomočnik v vodi. O njem si preberite Na dlani, ki je časopis z veliko zanimivih člankov. Labradorec je lovcem prinašal ustreljene ptice, ribičem pomagal loviti ribe, vlekel je celo manjše ribiške čolne. Ta pasma psov izhaja iz Nove Funlandije. Pasma je nastala s križanjem španjela, setra in drugih prinašalskih pasem, zaradi tega ima izrazit lovski nagon.

labradorec

Labradorec je danes najbolj pogosta in razširjena pasma psov na svetu, ter seveda tudi izjemno popularna. Je velik pes, ima močno ogrodje, saj je le tako lahko lovcem prinašal težji plen. Pri tem naj omenimo njegove močne in kompaktne tace, ki so kot ustvarjene za hitro plavanje, vidrin rep pa mu pomaga pri krmiljenju. Gobec je precej širok, psa pa odlikuje tudi močan in širok vrat. Ušesa so srednje velikosti in visijo. Pes ima tudi dvoslojni kožuh. Sestavljata ga mehkejša podlanka ter trša oljnata gornja dlaka. S tem mu kožuh omogoča učinkovito izolacijo pred hladno vodo, hkrati pa se dlaka tudi hitro suši. Obstaja več različnih barv pasme labradorec, tako poznamo črne, rumene in čokoladne barve.

Labradorec je aktiven pes, ki je poln energije. Je zelo prijazna pasma, ki obožuje srečanja z novimi ljudmi, saj se do njih ne bo vedel agresivno. Pes je zelo zvest, poleg tega je prilagodljiv in vdan. Odličen je za aktivne družine, saj se zelo naveže na lastnika ter ostale družinske člane. Žal je prijazen in zaupljiv tudi do tujcev, zato se kot čuvaj ne izkaže najbolje.

Labradorec potrebuje veliko gibanja in aktivnosti, saj drugače lahko začne uničevati stvari okrog sebe. Najbolj srečen bo takrat, ko mu boste omogočili redno plavanje. Obožuje igre z žogo, sprehode, tekanje v ograjenem vrtu. Zanj so značilne tudi ubogljivost, inteligenca ter stabilen karakter. Zato je odličen delovni pes – je pes vodnik, reševalec, terapevtski pes, policijski pes za odkrivanje narkotikov in še več. Idealen je za družine, njegova nega pa je tudi zelo enostavna.