Nevidni zobni aparat Invisalign

Zakaj bi si nekdo v odrasli dobi ravnal zobe? Še nekaj let nazaj takšno vprašanje ni bilo redko. Ljudje so opazovali znance in prijatelje, ki so nosili klasični kovinski zobni aparat in se čudili. Klasični zobni aparati namreč niso najbolj prijetni za ustno sluznico. Danes je nekoliko drugače. Imena, kot sta Zia Chisht in Kelsey Wirth vam verjetno ne pomenita veliko. Njuna zgodba vam bo verjetno bolj zanimiva, če omenimo, da sta bila ustanovitelja podjetja Invisalign, ki danes zaposluje na tisoče ljudi. Njihov produkt nevidnih snemnih folij, ki je zelo spremenil pogled na ortodontijo, nosijo milijoni po celem svetu.

Nevidne folije Invisalign

Tudi zgodba Zie Chishta je bila podobna, kot smo opisali zgoraj. Bil je ortodontski pacient in med zdravljenjem je imel z aparatom kar nekaj težav, zato je iskal ideje, kako bi se dalo zobe poravnati na drugačen način. Kot študenta sta Chisth in Wirth še z nekaj kolegi idejo razvila in jo nato tudi plasirala na trg. Ortodonti in zobozdravniki nad njihovim izumom sprva niso bili navdušeni, saj so bolj verjeli klasični metodi zdravljenja. Po obsežni reklamni kampanji, ki je navdušila številne odrasle, pa so ortodonti popustili in Invisalign je postal velika prodajna uspešnica.

Najpomembnejši razlog za uspešnost Invisaligna je nevidnost med nošenjem, saj drugi komaj opazijo, da imate na zobeh tanke folije, ki ravnajo vaše zobe. Opornice so snemljive, tako da je poskrbljeno tudi za dobro ustno higieno. Medtem, ko kovinski aparati žulijo ustno sluznico Invisalign tega ne počne, saj so površine folij gladke.

Edina stvar, ki je pri Invisalignu manj prijetna, je višja cena. Pri klasičnem ortodontskem zdravljenju je strošek materiala relativno majhen, saj večino dela opravi ortodont. Pri snemnih folijah je drugače. Ortodont opravi pregled ustne votline, poskenira zobe, glavnino dela pa opravijo v tovarnah proizvajalca, kjer strokovnjaki analizirajo zobovje ter sestavijo načrt terapije. Ortodont in pacient načrt preverita in se ga po potrebi spremeni. Nato v tovarni izdelajo snemljive folije in jih pošljejo ortodontu, ki skrbi za redno menjavanje opornic in pravilen potek ortodontskega zdravljenja.

Naj vam namignemo še nekaj. Ker nimajo vse ortodonti enakih cen, je pametno za nasvet povprašati na spletni strani eZobozdravnik, kjer vam pomagajo z nasvetom in izborom kakovostne in ugodne ortodontske ordinacije, kjer vam bodo uredili zobe s pomočjo nevidnega zobnega aparata. Včasih je treba za takšno pomembno življenjsko odločitev zbrati nekaj poguma. Morda bo odločitev lažja, če vam namignemo, da nekateri ortodonti omogočajo tudi obročno odplačevanje, kar naredi ortodontsko zdravljenje dostopno praktično vsakemu žepu.