Domači praženi lešniki so zdrav prigrizek

Praženi lešniki so odlična malica, ki jo lahko ponudimo našim otrokom. Praženi lešniki in ostali proizvodi se lahko kupijo https://kmetijakosec.si/lesniki/. Praženi lešniki so zdravi, saj vsebujejo visoko vsebnost vitamina E in vlaknin in so vir antioksidantov. Za ljubitelje zemeljskih okusov in trpke arome so lešniki pika na i vsake okusne sladice. Hrustljavi oreščki so dobro mazljivi in vsebujejo več vode kot orehi, prav tako so lešniki bogat vir vitamina E in učinkovin, ki sestavljajo telesu nujno potreben B-kompleks. Sveži oreščki so manj hrustljavi in težji, mlečna sredica nima tako izrazitega okusa, po sestavi spominjajo na svež kokos. Lešniki so zelo obstojni in bodo na sobni temperaturi zdržali tudi mesec dni. Lahko jih tudi zamrznemo.

praženi lešniki

Strokovnjaki priporočajo, da oreške uživamo vsaj enkrat dnevno, saj pospešujejo presnovo, čistijo telo in ga oskrbujejo s potrebno energijo. V zadnjem času je vse bolj priljubljena kava z okusom lešnika, saj se oba okusa odlično dopolnjujeta.

Praženi lešniki predstavljajo hranljivo malico, zato jih pred obrokom ponudimo otrokom. Pri peki nadomeščajo moko in maščobo, saj so izredno mazljivi. Pri praženju se sprošča orehovo olje, zato je aroma še toliko bolj izrazita. Redko se jih uživa sveže, saj so preveč »mlečni«. Vegani, vegetarijanci in tisti, ki uživajo presno hrano, lešnike pogosto kombinirajo v svoje obroke, saj ne vsebujejo glutena. Praženi lešniki v mediteranski kuhinji lepo zaokrožijo okus mesa in rib, prav tako se lepo podajo k mešanim solatam.

Lešniki ugodno vplivajo na lase, kožo in krepijo delovanje mišic. Vsebujejo veliko magnezija zato vplivajo tudi na razvoj celic in spodbujajo celično regeneracijo. Ne vsebujejo nasičenih maščob in s svojimi učinkovinami tudi na raven holesterola. Svežina oreškov je odvisna od načina hrambe. Lešnike z lupino lahko na zraku hranimo pol leta, v hladilniku pa približno 4 mesece, v zamrzovalniku pa bodo zdržali do enega leta. Praženi lešniki so primerni za sladice in ostale jedi.