Slabokrvnost ali anemija

Slabokrvnost ali z drugo besedo anemija, je posledica nastanka majhne skupne količine hemoglobina v telesu. To pomeni, da ima kri manjšo sposobnost prenašanja kisika do celic. Slaba preskrba tkiv s kisikom je posledica premajhne količine eritrocitov v telesu. Opazi pa se kot telesna in duševna utrujenost telesa.

Kateri znaki pa kažejo k slabokrvnosti, pa si lahko pogledate na spletni strani http://www.nadlani.si/zdravje/slabokrvnost/, kjer vam bodo podrobno obrazložili. Tukaj vam bomo na kratko našteli nekaj znakov, ki jih je pametno poznati. Če se iz dneva v dan počutite utrujeni, nimate nobene volje in ste brez kondicije, potem so to prvi znaki slabokrvnosti. Na obrazu pa bodite pozorni na bledico, ki nastane. Pogosto ste utrujeni ter imate slabšo telesno kondicijo, imate vsakodnevne glavobole in imate občutek omotice. Značilno je tudi, da imate pekoč jezik ter da se vam pojavljajo razpoke v kotičkih ust. Za slabokrvnost je tudi značilno, da ne prenašate nizke temperature ter imate manjšo odpornost proti okužbam (pade vam imunski sistem). Če imate vsaj nekaj od tega kar smo našteli, potem imate slabokrvnost in se morate nujno odpraviti k zdravniku, saj le tam bodo pogledali koliko eritrocitov in hemoglobina imate v sebi.

Slabokrvnost

Kateri pa so dejavniki, ki pripomorejo k slabokrvnosti vašega telesa? Najbolj značilno je pomanjkanje železa, saj vsak človek izgubi 1 miligram na dan, ženske še malo več. Drugi vzrok je tudi pomanjkanje vitamina B12, ki je zelo pomemben pri nastajanju eritrocitov. Vitamin B12 se nahaja v živilih iz živalskega izvora, kot je na primer jajce, jetra, in meso. Tretji dejavnik je pomanjkanje folne kisline, ki se nahaja v zelenolistnati zelenjavi. Malabsorpcija pa je pomanjkanje absorpcija v tankem črevesu, do katere lahko pride do slabokrvnosti. Kako pa bi izboljšali slabokrvnost pa si lahko več preberete na njihovi spletni strani NaDlani, kjer vam podrobneje obrazložijo o nastanku ter kaj lahko sami naredite glede tega.